Erasmus + Spanyolország - Sevilla

esp

Az első nap szinte végig az utazással telt. Sikerült azért megismerkednem a fogadó családommal, akik befogadtak otthonukba és szinte saját gyermekük ként bántak velem. Kellemes csalódás volt, hogy őszinte legyek. Sőt mi több remek barátságot kötöttünk és úgy érzem sokat fejlődtek a szociális és kommunikációs képességeim ennek a pár napnak köszönhetően, amit az új környezetben az új barátokkal tölthettem.

esp

Másnap azaz kedden már egész korán reggeli után elmentünk az aracenai gimnáziumba, hogy előadjuk a prezentációkat, amit a Klímaváltozás erdőkre gyakorolt hatásáról készítettünk. A prezentálást mi kezdtük négyen és a visszajelzések alapján tetszett a többieknek is. Mi a témát magával a klímaváltozással mint általános jelenséggel kezdtük és utána kifejtettük képes ábrák segítségével a jelenség hatásait az erdőcsoportokra és azt is szemléltettük, hogy az erdők hogyan reagálnak. Végezetül helyi, főleg magyar és középeurópai példákkal mutattuk be, hogy milyen súlyos akár végzetes következményei vannak ennek a változásnak, ha nem fordítunk rá kellő figyelmet. Az utánunk következő országok csoportjai is hasonló prezentációkkal készültek. Szerintem mindegyik érdekes volt hisz így egy széleskörű képet kaphattunk mindnyájan erről a körülöttünk folyamatosan, de sokszor észrevétlenül zajló eseménysorozatról.

esp

A nap hátralévő részében a kis városka természeti tájait csodálhattuk meg egy gyalogtúra közben. Körbevezettek bennünket a hegy gyomrában lévő cseppkőbarlangban és természetesen a hegytetői várrom magas falain sétálva is gyönyörködhettünk a minket körülvevő természetben. Ellátogattunk ezek mellett a polgármesteri hivatalba is, ahol nagyon kedves fogadtatásban részesültünk.

esp

Harmadnap rendkívüli helyre utaztunk. Meglátogattuk a Riotinto nevű falucskát, ahol egy több ezeréves réz bánya működik és szemtanúi lehettünk a bánya völgyben kanyargó vörös folyó mentén működő kisvasút ablakából, hogy a természet hogyan hódítja vissza magának a kietlen tájat. Ezek mellett az idegenvezető hosszasan elmesélte a bánya és a település történetét és még egy kicsit a munkafolyamatokról is megtudhattunk. Miután visszatértünk Aracenaba elmentünk kipróbálni a paddel-t, ami számomra igen szórakoztató volt mivel még sosem hallottam erről a sportról, de még csak hozzá hasonlót sem próbáltam.

esp

A negyedik nap volt a legcsodálatosabb, az időjárást leszámítva. Sevilla szerintem a legszebb városka, amiben valaha jártam. Zsúfoltig tele emberekkel, kultúrával és szebbnél szebb épületekkel. Egy igazi csoda volt. Estére mire visszatértünk egy kis családias partival fogadtak minket az iskolában, ahol az összes gyerek és az ő fogadó családjaik is megjelentek. A szülők készítettek helyi különlegességeket, kis rágcsákat, sütiket szendvicseket és közben karaokéztünk táncolunk és beszélgettünk. Mindenki remekül érezte magát.

esp

Utolsó pénteki napunkon érzékeny búcsút vettünk az új barátoktól és a családjainktól és elindultunk Sevilla-ba, ahol eltölthettünk még a csapatunkkal egy kevés időt a repülő indulásáig. Személy szerint én nagyon jól éreztem magam, szinte otthonosan. Biztos vagyok benne, hogy előnyömre válik majd minden, amit ebben a pár napban tapasztaltam. Negatívumként talán annyit tudnék mondani, hogy kár, hogy ilyen rövid ideig maradhattunk csak.


Székely Áron