Erasmus+ Belgium

bel

Egy vasárnapon indultunk repülővel. A repülőút mindannyiunk számára különleges élmény volt, hiszen közülünk a legtöbben még nem repültek ez előtt. A charleroi-i reptérre érkeztünk meg vasárnap este és a városban szálltunk meg egy barátságos kis hostelban.

bel

A mobilitásunk célja az volt, hogy megismerjünk a fenntartható fogyasztásra irányuló módszereket és azok gyakorlati alkalmazását, megfigyeljünk környezettudatos gyakorlatokat megfigyelése a belga oktatási intézményben.

Fontos cél volt az is, hogy gyakoroljuk az idegen nyelveket (angol és francia nyelv) és a tevékenységek során fejlődjön a más kultúrák és szokások elfogadása, alkalmazkodási képességünk, empátiánk, emiatt programunk fontos eleme volt a fogadó ország kulturális örökségének (építészet, művészetek, történelmi és kulturális hatások) és az Európai Unió intézményeinek és értékeinek megismerése.

A charleroi-i iskolában a belga diákokkal vettünk részt programokon. A diákokkal elég jól megtaláltuk a közös hangot, hiszen már korábban találkoztunk velük, amikor ők jöttek Magyarországra. Az iskolában tanóra látogatások voltak és különféle játékos sportprogramok. Az utazás elsődleges célja a fenntarthatóságról szólt, tehát a keddi nap nagy részében ezzel a témával foglalkoztunk. Csoportokban dolgozva megbeszéltük az ezzel kapcsolatos előnyöket és hátrányokat, valamint megoldásokat kerestünk a környezetszennyezésre. A projekt során plakátokat készítettünk, összevetettük a belgiumi és magyarországi környezettudatos praktikákat, majd csoportonként előadást tartottunk az általunk megbeszélt hasznos és kevésbé hasznos lehetőségekről. A belgákkal töltött napok nagyon eseménydúsak és izgalmasak voltak. Összességében elég sokat megtudtunk a fenntarthatóságról és a belga oktatásról is.

A belga diákokkal Brüsszelbe is ellátogattunk ahol várost néztünk. Sok-sok különleges, régi és új stílusú épületet láttunk, ráadásként pedig az Atomiumot. Sétáltunk a főtéren, templomokat tekintettünk meg és megkóstoltuk a hagyományos belga ételeket. Egy csokoládémúzeumban is jártunk és megismerkedtünk a csokoládé történelmével, illetve láthattuk, hogyan készül a híres belga praliné.

Brüsszelben meglátogattuk az Európai Parlament épületét és egy vezetés során megismerkedtünk az intézményrendszer működésével, az ott folyó munkával. Az Unió alapelveit egy workshopon beszéltük át az iskolában.

bel

A negyedik Belgiumban töltött napunkon a belga diákok Gent városába kísértek el bennünket. Sétálva és hajókázva jártuk körbe a várost. Gent egy igazi középkori város, Belgium legszebb városa. Az idegenvezetés során sok érdekességet tudtunk meg a városról és annak történelméről és az épületekről, templomokról. Egy középkori várat is láthattunk belülről. A vár hangulata visszarepített a középkorba és nem csak magáról a várról és a középkorról kaptunk hasznos információkat, hanem történeteket és meséket is hallhattunk a valaha ott lakó emberekről. Sokféle tömegközlekedést próbáltunk ki és sok finom ételt kóstoltunk meg.

bel

Az utolsó napon a belga diákokkal együtt néztük meg Charleroi városát és ismertük meg a város történelmét. Múzeumokba és templomokba mehettünk be és bár a város épp egy hatalmas felújítás közepén volt, így is akadt bőven látnivaló. Megfigyelhettük például a fenntarthatóságot és a terveszerű újrahasznosítást a város felújítása során is.

Mindannyian nagyon jól éreztük magunkat, hiszen amellett, hogy az angol és francia nyelvet gyakorolhattuk és többet tudhattunk meg környezetünk védelméről, gyönyörű helyeket láthattunk megismerhettünk közelebbről egy másik kultúrát és hagyományait és izgalmas programokon vehettünk részt. Ez a kirándulás tanulás és szórakozás szempontjából is tökéletes volt. Köszönjük, Erasmus+!