Politik-On közéleti készségfejlesztő és politikai szimulációs verseny

poli poli

Úgy vágtunk bele ebbe a versenybe, hogy még csak nem is sejtettük, hogy eljutunk a döntőig. Nagyon nagy pozitívum, hogy angol nyelven is lehetett jelentkezni, így mi ebben a kategóriában indultunk. A verseny első fordulójában két feladatot is kaptunk, az egyik egy 50 kérdéses teszt kitöltése volt, a másik pedig egy esszé megírása, "Hogyan változott volna a geopolitikai helyzet, ha a Szuez válság nem történik meg?" kérdés alapján. Nagy kihívás volt és sok információnak kellett utána néznünk, de rengeteget nevettünk és nagyon jól éreztük magunkat közben. A második forduló feladata már egy kicsivel több időt igényelt, hiszen egy fiktív sajtótájékoztatót kértek tőlünk. Az Ipoly folyó kiöntése miatt Nógrádszakált elárasztotta a víz, így ismertetnünk kellett a válságkezelési tervünket egy videó keretén belül. Minden színészi tehetségünket bevetve végül elkészítettük és elküldtük a szakmai zsűriknek. Egy technikai hiba miatt végül a magyar versenyzők között folytattuk a versenyt a döntőben, ahol az Oxfordi vitaformátumot követve kellett vitát folytatnunk a többi csapattal. A felkészülés alatt nagyon sok új ismeretet sajátíthattunk el. Nem csak tárgyilagosan bővült tudásunk, hanem megtanultunk formális módon érvelni és azt gyakorlatba is helyeztük. Hatalmas élmény volt ez, illetve a versenyszellem érzete a döntőben. A kisebb nagyobb szervezési problémák ellenére nagyon jól éreztük magunkat, és bátran ajánljuk mindenkinek ezt a versenyt, aki esetleg politikai pályán szeretné folytatni tanulmányait, vagy ki szeretné próbálni magát valami másban is. Ezúton is szeretnénk megköszönni a felkészítést és a sok segítséget Böröndi tanárnőnek!

poli

Az első vitánkn még tapasztalatlanul, félénken próbálkoztunk megvédeni a kormánypárt oldalát. Az Európai Unió közös hadseregének létrehozásáról vitáztunk, egész jól kiálltunk az érveink mellett. A második vitára már több időnk volt felkészülni, tudtuk melyik oldalt fogjuk képviselni. Az űr meghódításáról volt szó, hogy együtt emberiségként, vagy külön nemzetenként kéne terjeszkednünk az űrbe. Az ellenzéket kellett erősítenünk, ebben a körben már bátrabbak voltunk, megismertük hogyan áll össze a Brit Parlament vitázási formája. Többet kérdeztünk, bátrabban érveltünk. Nagyon nagy volt bennünk az izgalom végig, hiszen ilyen fajta versenyen még sosem vettünk részt, de utólag az egész csapat nevében mondhatom hogy rengeteg tapasztalatot szereztünk, és büszkék vagyunk a 3. helyezésünkre. A bírák a végén sok építő kritikával elláttak minket, amik a jövőben akár más versenyeken, vagy vitákon hasznosnak bizonyulnak majd.

poli

A csapatok tagjai:
magyar szekció - 2. helyezett: Fodor Petra, Maza Míra, Stágl Hanna Dóra 12. e
angol szekció:- 3. helyezett: Fodor Karina, Széki Mór, Szőke Szófia 11.e és 4. helyezett: Bencs Vivien, Jani Bálint, Szántó Szabolcs és Lassu Levente 12.e